Vinterklar bil

Vinterklar bil
Iver Kojedahl og Jens-Erik Engebretsen deler av sin 42 år lange erfaring i bilbransjen.

Iver Kojedahl og Jens-Erik Engebretsen hos Kongsvinger Auto har til sammen 42 års erfaring med bil og her er deres beste tips for å ha en vinterklar bil.

Tips for vinterklar bil

1. Dekk

Å skifte til vinterdekk er noe de aller fleste bileiere har fått med seg. Det viktigste her at dekkene har nok mønster og at de ikke er for gamle. Dekk er laget av gummi som er et materiale som forringes over tid og har begrenset levetid.  Minimumskravet til mønsterdybden på vinterdekk er 5mm. I sommerhalvåret bør dekkene oppbevares som en god rødvin: Kaldt og mørkt. Rundt 15-18 grader for dekk er ideelt. Direkte sollys er drepen for bildekk, varmen tørker ut gummien.  Om man har piggdekk eller piggfrie dekk er mye smak og behag, men vi ser at ca 1 av 10 ønsker pigg. De er gjerne noen som kjører mye i bratte bakker og ulendt terreng. Generelt sett kan man si at bor man på Østlandet har man ikke behov for pigg.

2. Batteri

Hvor god kaldstarteffekt har du på bilbatteriet ditt? Kaldstarteffekten på batteriet ditt sier noe om hvor godt bilen din starter når det er kaldt og her er Kojedahl og Engebretsen enstemmige: Alle bileiere bør eie en god batterilader. Batteriet bør lades minst en gang hver måned i vinterhalvåret. Driver man kun med småkjøring bør man lade oftere, opp mot 1-2 ganger i uken.

3. Vindusviskere

Gode vindusviskere er viktig! Vindusviskere bør man bytte ut minst 2 ganger i året. En god tommelfingerregel kan være at man bytter viskere når man skifter dekk. Gummilisten på vindusviskerene er i likhet med bildekkene ferskvare som forringes med tiden. Særlig er isete ruter drepen for gummilisten på viskerne.

4. Frostvæske

Bare elbiler kan slippe unna med å ikke bruke frostvæske. Alle andre som går på diesel eller bensin, må ha frostvæske! Frostvæske kan man etterfylle selv, da er det viktig å velge en frostvæske som har lavest mulig frysepunkt.

5. Viktig hele året og ikke bare til vinteren:

Sjekke bremser, forstilling og bakstilling.

Sjekke slitasjen på alle gummilister og bruk en silikonstift på disse.

Smør dørlåsen slik at den ikke fryser på vinterstid.

Sjekk lyspærer og bytt disse om de er ødelagt. I høstmørket og med våte veier er det viktig at lysene virker.

 

Ønsker du hjelp setter vi pris på din henvendelse.