Noen enkle vedlikeholdstips for elbilen din

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Her gir vi deg noen enkle, men gode tips til hvordan du selv kan være med på å holde elbilen fresh. Det handler om enkelt vedlikehold, jevnlig rengjøring og å følge serviceintervallene.

– Spesielt nå vinterstid bør man være påpasselig med å holde bilen ren, sier Patrick Karterud.  – Vegsalt tærer på både understell, bremser og lakk. Derfor oppfordrer vi til å være ekstra nøye med det utvendige renholdet i vinterhalvåret.

Godt renhold er viktig, spesielt i vinterhalvåret da veisaltet tærer både på bilens understell og lakken.

 

– Selv om du ikke trenger å bytte olje på elbilen, er annen service og vedlikehold like nødvendig som på bensin- og dieselbiler. – Service på blant annet understell og bremser er helt likt. I tillegg er det viktig å følge fabrikkens krav når det gjelder årlig kontroll av lakk og karosseri.

På vår Facebook-side finner du en video hvor Patrick og Stian forklarer hva de gjør på en helt vanlig elbil-service.

 

Å følge de anbefalte serviceintervallene på verkstedet, og selv huske på å gå over noen sjekkpunkter med jevne mellomrom er likevel noe av det viktigste du selv kan gjøre for å ta vare på bilen din.

 4 enkle, med gode vedlikeholdstips:

 1. Følg serviceintervallene.
 2. Husk å sjekke at vindusviskere er bra og at det er spylevæske på bilen.
 3. Pass på å ha riktig trykk i dekkene.
 4. Se over ladekabel, plugger og kontakter med jevne mellomrom.

Følg serviceintervallene

Mange mener kanskje at elbiler ikke trenger service på lik linje med fossile biler.  Det er ikke riktig. Som på alle andre biler må både bremsevæske og pollenfilter må skiftes. I tillegg kontrolleres bremser og styreenheter, kartverk og programvare oppdateres etter behov. Vi følger alltid bilens serviceskjema.

Patrick Karterud er en av Kongsvinger Autos mekanikere som utfører service på elbiler.

 

Følger du serviceintervallene forebygger du at en bagatell utvikler seg til å bli en stor reparasjon. Du tilfredsstiller også Opels og Nissans garantibestemmelser, som blant annet omfatter den årlige lakk- og karosserikontrollen, som må utføres hos et Nissan- eller Opel-godkjent verksted.

Sjekk slitasje på bremseskiver og -klosser

At bremseskiver og -klosser er viktig for sikkerheten i trafikken er det ingen tvil om. Det mange ikke forstår er hvordan man faktisk skal bruke bremsene sine. Bruker man ikke bremsene godt nok vil bremseskivene begynne å ruste. Det vil si at desto mer du bruker bremsene desto lenger levetid har de. En årlig bremseservice bør man også huske på. Da får man smurt opp bevegelige deler i bremsene. Vi ser ofte at bremser som henger på fordi de rett og slett ikke blir brukt. Lag deg en huskeregel på å ta noen oppbremsinger. Da får du renset overflaten på bremseskivene og holdt de bevegelige delene i bremsene bevegelig.

En årlig kontroll og service på bremseskiver og -klosser er noe man bør huske på.

Pass på å ha riktig trykk i dekkene

Det er oftest på dekkslitasjen man oppdager om man har feil trykk i ett eller flere dekk. Dersom du merker at bilen trekker til en side, bør du sjekke lufttrykket. Det kan være at trykket i dekkene er forskjellig. Det samme gjelder dersom du ser slitasje på både ytter- og innerkant av dekkene.

Blir dekkene fort slitt på innerkanten eller trekker bilen til siden har du sannsynligvis behov for hjulstillingskontroll. Hvis du derimot har slitasje på både ytter- og innerkant av dekkene, er det sannsynligvis feil lufttrykk. Feil dekktrykk og -dimensjon kan også påvirke elbilens rekkevidde. Vær også oppmerksom på at dersom du bytter til annet enn standard dekk, kan det føre til redusert rekkevidde på elbilen.

Se over ladekabler, plugger og kontakter

(Kilde: Falck)

 •  Sjekk både ladekabel, plugger og kontakter jevnlig for sot og brune merker i plasten. Se etter synlige skader, sprekker og tegn på varmegang. Utstyr med skader må ikke benyttes.
 • Blir pluggen/støpselet unormalt varm under bruk, må både plugg og kontakt sjekkes for feil. Er pinnene så varme at du brenner deg, bør kabel og støpsel sjekkes nærmere.
 • Se spesielt etter fargeforandring på plast på støpt plugg og plasten rundt kontakthullene i kontakten. Er dette brunt eller svart, må du ikke bruke kontakt/plugg før dette er reparert.
 • Ikke gjør endringer på ladesystem og tilsvarende utstyr. Med ladesystem menes alt fra og med kontakten i vegg til og med ladeelektronikken/programvaren i bilen.
 • Rengjør ladekabelen jevnlig. Da er det lettere å legge merke til eventuelle skader på kabelen, samtidig som den ikke skitner til bilen og du forlenger kabelens levetid.
 • Husk alltid å lukke lokket til bilens ladekontakt for å unngå påkjenninger.
 • Dersom du hurtiglader ofte, vil batteriet kunne svekkes raskere enn om du kun lader hjemme. Forskjellen er imidlertid ikke dramatisk. Tommelfingerregelen er at hyppig hurtiglading gir én prosent ekstra svekkelse av batterikapasitet årlig. Etter ti år kan altså forskjellen i ytelse være 80 prosent (oftest normalladet) mot 70 (hyppig hurtigladet).

Fant du ikke det du lette etter?

Søk på siden vår

Kontakt oss

Legg igjen en beskjed

Kongevegen 101, 2211 Kongsvinger

+47 62 88 80 60

post@kongsvingerauto.no

Bilsalg:

Hverdager: 08.00 – 16.00
Torsdag: 08.00 – 18.00
Lørdag: 10.00 – 14.00

Kontakt oss

Tel: +47 62 88 80 60
E-post: post@kongsvingerauto.no
Adress: Kongevegen 101, 2211 Kongsvinger
MON-FRI 09:00 - 19:00, SAT-SUN 10:00 - 14:00