Gode råd før vinteren

-Hvis du passer på å følge serviceintervallene, og gir bilen din det tilsynet den skal, bør du kunne gå vinteren trygt i møte. Men hvis det er lenge siden bilen din var på et verksted, kan det lønne seg å ta et vedlikeholdsettersyn før kulda og snøen setter inn for alvor, sier kundemottaker og garantiansvarlig Ståle Østgård hos Kongsvinger Auto AS.

 – De fleste moderne biler sier fra når de skal ha service eller hvis det er noe som ikke fungerer som det skal. Men hvis det er snakk om et eldre kjøretøy, er det en del ting det er viktig å passe på. Det samme gjelder hvis bilen blir lite brukt eller har stått stille i lang tid. Da lønner det seg å sjekke at batteri, frostvæske og oljer kan tåle en tøff vinterdag, sier Østgård.

Pass på batteriet

– Det er få ting som er mer ergerlig enn at bilen ikke vil starte en kald vintermorgen på grunn av et flatt batteri. Sørg for å få tatt en batteritest og eventuelt lade opp batteriet. Hvis det er gammelt og slitt, bør det byttes ut før kulda setter inn for alvor, sier Østgård, og forteller at kaldstarter om vinteren kan gå hardt ut over batteriet.

– Derfor anbefaler vi å montere en motorvarmer og eventuelt en batterilader i bilen. Da kan du gå en god og varm vinter i møte og du kan være trygg på at batteriet blir vedlikeholdt.

Sjekk væskene

– Hvis bilen din har vært på service i det siste, er både nivå og kvalitet på motorolje, frostvæske og bremsevæske som det skal være. Men hvis det er lenge siden bilen din fikk tilsyn, bør du sørge for å få kontrollert dette før vinteren. Hvis dette ikke er i orden, kan det nemlig få fatale følger. Det kan fort bli veldig, veldig dyrt, for å si det på den måten, sier Østgård.

Livsviktige dekk og lys

– Hvis du skal kunne ferdes trygt på vinterveiene, er det helt avgjørende at dekk og lys er i orden.

Når det gjelder vinterdekk er det viktigste at dekkene har godt og nok mønster og at de ikke er for gamle. Dekk er laget av gummi som er et materiale som forringes over tid og har begrenset levetid.  Minimumskravet til mønsterdybden på vinterdekk er tre millimeter, men vi anbefaler minimum fem, sier Østgård, som selv kjører på gode piggfrie vinterdekk.

– En annen ting som er livsviktig i vintertrafikken er godt og riktig lys. Du skal ikke bare kunne se godt selv, men de må også være riktig justert slik at de ikke er til sjenanse for andre bilister.

– Gode vindusviskere er ekstra viktig i vinterhalvåret. Salt på veiene gjør at det legger seg ekstra mye skitt på frontruta, og uten gode vindusviskere og spylevæske blir sikten fort ekstremt dårlig. Det er naturligvis direkte trafikkfarlig, sier Østgård, som anbefaler at du skifter vindusviskere to ganger i året.

– Du bør også huske på å alltid ha en ekstra kanne med vindusspylevæske i bilen. Og sørg for at denne væsken tåler kuldegradene. Det skal stå merket på kanna hvor mye kulde den er beregnet på.

Fant du ikke det du lette etter?

Søk på siden vår

Kontakt oss

Legg igjen en beskjed

Kongevegen 101, 2211 Kongsvinger

+47 62 88 80 60

post@kongsvingerauto.no

Bilsalg:

Hverdager: 08.00 – 16.00
Torsdag: 08.00 – 18.00
Lørdag: 10.00 – 14.00

Kontakt oss

Tel: +47 62 88 80 60
E-post: post@kongsvingerauto.no
Adress: Kongevegen 101, 2211 Kongsvinger
MON-FRI 09:00 - 19:00, SAT-SUN 10:00 - 14:00