8 sjekkpunkter før bilferien

Jeg kjenner mange som synes bilferie er en herlig ferieform, sier daglig leder Anders Wangen. Jeg gir deg her 8 tips til hva du bør sjekke før du pakker feriebilen. Mitt åttende tips er å ta med reservenøkkel.

Foto: iStock

Flere og flere velger opplevelsesferie – det vil si å se og oppleve Norge og Europa med bil. Med bil er du fri til å stoppe hvor som helst eller ta en pause fra motorveien og ta en avstikker langs idylliske landeveier. Men, det er ikke hyggelig å bli stående langs en vei på landsbygda i Spania med en bil som ikke går, på motorveien eller midt på en fjellovergang her hjemme.  Mye av ferien kan bli ødelagt fordi du ikke sjekket det du burde ha sjekket før avreise.

Motorolje, batteriet, dekkene, kjølevæsken og bremsevæsken er mine viktigste sjekkpunkter. Alle disse kan gjøre stor skade hver for seg.

Disse 8 sjekkpunktene ville jeg tatt på min bil før bilferien, sier daglig leder Anders Wangen hos Kongsvinger Auto:

 

1 – Motoroljen

Motoroljen er noe av det viktigste du må sjekke. En god olje smører og kjøler motoren, og reduserer faren for motorhavari. Det anbefales å bytte olje minst én gang i året. Vet du at oljen ble skiftet for mindre enn ett år siden, kan du nøye deg med å peile og eventuelt etterfylle. Bruk riktig olje. Hvilken type du skal bruke står i instruksjonsboken.

2 – Batteriet

Visste du at flatt batteri er en av de vanligste årsakene til at biler stopper langs veien? Sjekk derfor batteriets tilstand og ladekapasitet før du reiser. Dersom det viser seg å være dårlig, bør du kjøpe nytt.

3 – Dekkene – trykk og mønsterdybde

Hvis du har riktig dekktrykk forbedrer du ikke bare kjøreegenskapene, men også drivstofføkonomien og hindrer overdreven slitasje av dekkene. Husk også å sjekke lufttrykket i reservehjulet. Det er påbudt å ha minst 1,6 mm. mønsterdybde på sommerdekk. Det er likevel anbefalt å ha minst 3 mm. for å bedre drenering av vann, og dermed hindre vannplaning.

4 – Kjølevæsken

God og riktig blandet kjølevæske øker motorens koketemperatur til opp mot 134°C. Det kan være gull verdt hvis du treffer på en kø i sommer-Europa.

5 – Bremsevæsken

Kokepunktet for bremsevæske skal være minimum 155°C. Dette er vanskelig å sjekke selv, men hvis du ikke har hatt bilen på service på lang tid, kan det lønne seg å få skiftet den. Hvis bremsevæsken koker, vil du miste bremsene og dermed risikere å havne i en ulykke.

6 – Vindusviskere

Sjekk at vindusviskerne på bilen er bra. Uten gode vindusviskere får du ikke vasket vekk støv og skitt som legger seg på rutene og sikten blir dårlig.

7 – Pakk bagasjen riktig

Pakk alltid tunge ting lavt i bilen. Det gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper. I tillegg kommer ikke bagasjen i bevegelse ved en bråstopp. Pass på at harde ting er festet eller ligger i bagasjerommet.

8 – Husk reservenøkkel

Og helt til slutt – ikke noe sjekkpunkt, men en et tips: Mister du bilnøkkelen kan det ta lang tid å skaffe en ny. Legg derfor en reservenøkkel i en veske eller noe annet som vanligvis blir tatt med når du forlater bilen. Det er liten vits i en reservenøkkel som ligger inne i bilen mens du står utenfor og vil inn.

Med disse rådene ønsker vi på Kongsvinger Auto alle som skal på bilferie i sommer en riktig god tur!